Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Debian Linux képes leírás - Linux.tlap.hu
részletek »

Debian Linux - Linux.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: linux.tlap.hu » Debian Linux
Keresés
Találatok száma - 5 db
Debian - HupWiki

Debian - HupWiki

A Debian szabad számítógépes operációs rendszer. Az operációs rendszer alapvető programok összessége, amelyek a számítógép működéséhez szükségesek. A Debian a Linux kernelt használja (a kernel az operációs rendszer magja), de a legtöbb alapvető program a GNU projektből származik; innen ered a GNU/Linux elnevezés. Linux kernelen kívül elérhető a Hurd-ra, FreeBSD-re (Debian GNU/kFreeBSD) és NetBSD-re épülő portja is. A Debian mögött anyagilag a Software in the Public Interest áll. 2005 augusztusában jött létre a Debian Common Core szövetség a disztribúció vállalati szegmensben való elterjesztésére. A disztribúció egyik legnagyobb erőssége a nagyon jó és megbízható csomagkezelő rendszer, amellyel egyszerűen lehet frissen tartani a rendszert (vagy folyamatosan, vagy csak új kiadásonként frissítve), így csak drasztikus esetben kell újratelepíteni. Másik erőssége a disztribúciók közt kiemelkedő mennyiségű hivatalos csomag (stable ~8000, unstable ~14000) érhető el hozzá. Harmadrészt, mivel non-profit alapon működik, ezért bárki beléphet a fejlesztők közé (persze bizonyos kritériumoknak teljesülnie kell), nyitott fejlesztési modell jellemzi és nem mehet csődbe. A DFSG miatt gyakorlatilag jogilag korlátlanul lehet felhasználni és terjeszteni...

Debian hivatalos oldala

Debian hivatalos oldala

A Debian szabad számítógépes operációs rendszer. Az operációs rendszer alapvető programok összessége, amelyek a számítógép működéséhez szükségesek. A Debian a Linux kernelt használja (a kernel az operációs rendszer magja), de a legtöbb alapvető program a GNU projektből származik; innen ered a GNU/Linux elnevezés. A Debian GNU/Linux többet nyújt egy csupasz operációs rendszernél: több mint 25000 csomagot, azaz előre lefordított, tetszetős formátumba csomagolt szoftvert tartalmaz, amelyet könnyen telepíthetsz a gépedre.

Debian letöltése az Internetről

Debian letöltése az Internetről

A Debian GNU/Linux letölthető az Internetről. Ha az Internet segítségével szeretnéd a Debian-t telepíteni, nézd meg a telepítés hálózatról oldalt. Ha teljes ISO 9660 CD image-eket akarsz letölteni, használd a CD image-ek oldalát. Ha azt akarod megtudni, hogy honnan frissítheted a Debianodat, látogass el a Debian tükrök listájának oldalára. Ha tudni szeretnéd, hogy pontosan milyen programokból áll a Debian, nézd meg az összes Debian-csomag listáját, ahol olyan linkeket találhatsz, amik bővebb információt adnak minden csomagról és tartalmuk kereshető. A régebbi stabil Debian-kiadásokat az archívumban találod.

Debian Linux alapparancsok, kezdőknek

Debian Linux alapparancsok, kezdőknek

A dokumentum saját jegyzetem alapját képezi, a teljesség igénye nélkül. Különböző disztribúciókon a parancsok eltérőek lehetnek, jelen leírás Debian GNU/Linux alatt tesztelt és használható parancsokat tartalmaz. A programok, parancsok használatáért semmilyen felelősséget nem vállalok. Amennyiben hibát találsz, kérlek ne kritizáld, hanem jelezd! Jó tanulást!

Debian Linux Tutorial

Debian Linux Tutorial

Have an old PC gathering dust? Use it for a Linux server! Linux runs great on older hardware giving it new life and it's easy to do. Just follow along with our guide pages and we'll walk you through installing the Debian Linux OS and setting up a network with the most common types of Internet and LAN servers all on one system. You'll learn some things about operating systems, networking, and the Internet in the process, and you may just have some fun along the way. Even if you have never worked with Linux before, you'll be able to use our guide pages to go from zero to "sysadmin" in no time, as well as get a solid start in the knowledge needed for the Linux+ certification.

Tuti menü