Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mandriva Linux képes leírás - Linux.tlap.hu
részletek »

Mandriva Linux - Linux.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: linux.tlap.hu » Mandriva Linux
Keresés
Találatok száma - 4 db
Mandriva Linux hivatalos oldala

Mandriva Linux hivatalos oldala

A Mandriva Linux (előzőleg Mandrake Linux) a Mandriva cég által készített népszerű Linux disztribúció. Az 5.1-es első kiadást 1998 júliusában tette közzé Gael Duval, aki egyben a MandrakeSoft egyik társalapítója is. Ez a kiadás a Red Hat Linuxra és a KDE 1.0-ra alapult. Ebből adódóan a Mandriva Linux RPM alapú. Mára egy önálló disztribúcióvá nőtte ki magát saját beállító programokkal. Főbb erényei a rendkívül könnyű telepíthetőség és a felhasználóbarátság, valamint a nagyon erős nyelvi támogatás (több mint 70 nyelvet támogat részben vagy egészen). Ezért nagyon alkalmas asztali, azaz desktop operációs rendszernek. További jellegzetessége, hogy Pentium vagy attól jobb processzorokra (i586) van fordítva, így nem fut 386 vagy 486-os gépeken. Ezenkívül a Mandriva fut Alpha AXP, PowerPC, SPARC és IA-64 rendszereken is. (Forrás: Wikipédia)

Mandriva Linux letöltése

Mandriva Linux letöltése

A Mandriva Linux 2009 Sping disztribúció Live CD-ként is használható, illetve telepíthető változat egyben. A csomagban az új Compiz Fusion, XFCE, Sugar Desktop, Configurator, Linux Kernel, GNOME, OpenOffice 3, Mozilla Firefox 3 csomagok mellett számtalan alkalmazás található. Magas szintű driver támogatás, háromdimenziós megjelenítési effektusok, Netbook támogatás, valamint gyors és megbízható működés jellemzi.

Mandriva Linux telepítése

Mandriva Linux telepítése

Ebben a leírásban bemutatom a Mandriva One KDE verziójának telepítését. Ebben a Mandrivában már a KDE 4, valamint az OpenOffice.org 3 található meg, valamint jó néhány új képességekkel kibővült Mandriva Vezérlőközpont. Bővebb leírást erről a verzióról a Mandriva Linux magyarországi, vagy hivatalos oldalán találhatunk (angol nyelven).

Mandriva Linux teszt és konfigurálás

Mandriva Linux teszt és konfigurálás

Napjaink egyik legnépszerűbb és legstabilabb disztribúciója a Mandriva, melynek a 'Spring' kódnevű kiadását 2010 nyarán vehették birtokba a felhasználók. Most ennek a kiadásnak megjelent egy frissített változata, ami tartalmazza a nyáron megjelent verzió óta kiadott biztonsági frissítéseket és hibajavításokat, így így van-e, és mennyire ajánlható egy a Linux világát kevésbé ismerő felhasználónak? Idén nyáron megjelent Mandriva Linux Spring eredetileg a 2.6.33-as verziójú kernellel érkezett, a mostani frissítőcsomagnak köszönhetően ez a 2.6.33.7-es verzióra frissült. Természetesen ezeket a változásokat nemcsak a kernel verziószámának változásán vehetjük észre, hanem a disztribúció más alkalmazásain is. A rengeteg hibajavító és biztonsági frissítő csomag nemcsak egyszerűen internetről letölthető formában érhető el, hanem ezek nagy száma miatt teljesen új telepítőkészleteket is készítettek a fejlesztők a Mandriva Linux-hoz...

Tuti menü